Wie zijn Wij

‘Wij van Waarde’ is een initiatief van Stichting Ervaring die Staat. ‘Wij van Waarde’ stimuleert sociaal ondernemerschap. In de stadsateliers kunnen mensen hun eigenwaarde weer opbouwen en unieke talenten (her)ontdekken. De producten en diensten zijn net zo uniek als de makers.

Lees hier de verhalen van onze makers..

“Ik ben Frank. Ik ben van waarde. Samen met mijn collega’s van de Stadsateliers zijn Wij van Waarde. Negen jaar geleden had ik een gezin. Ik was getrouwd en had een dochter. Ik bediende de crème de la crème van Eindhoven in chique restaurants. Helaas raakte ik mijn baan kwijt en ging ik ook nog eens scheiden. Twee klappen achter elkaar. Ik had niemand meer om op terug te vallen, raakte dakloos en verloor mijn gevoel voor eigenwaarde.”

Na een aantal jaar aan de rafelrand van de samenleving kwam Els van Ervaring die Staat op mijn pad. Zij trok me uit mijn isolement door me mijn creatieve talent te laten herontdekken en te stimuleren. Ik ging schilderen, maakte vliegengordijnen van oude cd’s, maakte kaarsen en nu kook ik wekelijks voor de inloopavonden van Stichting Ervaring die Staat. En op dinsdag verzorg ik een warme maaltijd voor de nachtopvang in EIndhoven, het Eindje.

Langzaamaan begin ik mezelf weer te waarderen, ik heb weer zelfrespect. Essentieel om uiteindelijk mijn droom te verwezenlijken: mijn eigen broek op kunnen houden met een betaalde baan in de horeca. Ik ben Frank. Ik ben van Wij van Waarde.

“Ik ben Mark. Ik ben van waarde. Samen met mijn collega’s van de Stadsateliers zijn Wij van Waarde. Ik was getrouwd, had en vrouw en drie kinderen, was teamleider Klantenservice en woonde in een koophuis. Toen overleed mijn vader en ik raakte diep in de put. Mijn relatie kwam onder druk te staan en dat eindigde in een scheiding. Ook op mijn werk ging het niet meer. Ik kwam op straat te staan en woonde een paar maanden in mijn auto met mijn twee katten.”

Via mijn ex kwam ik terecht bij Ervaring die Staat. Zij gaven mij de kans om weer mezelf te worden. Maar ik mocht er ook fouten maken. En mijn passie ontdekken: ik wil mensen helpen. Nu werk ik in het klusatelier, samen met een goede vriend die ik bij Ervaring die Staat heb ontmoet. Dat geeft mijn dagen weer inhoud, ik begin weer in mezelf te geloven en heb mijn zelfrespect hervonden. Langzaam aan zet ik stappen in de goede richting. Over een tijdje hoop ik op mezelf te wonen en aan de slag te gaan in het werk waar ik voor opgeleid ben en waar ik blij van word. Ik ben Mark. Ik ben van Wij van Waarde.

“Ik ben Tineke, ik ben van Waarde. Samen met mijn collega’s van de Stadsateliers zijn Wij van Waarde. Ik werk als vrijwilligster bij de Stadsateliers. Ik ben er om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld bij het mozaïeken. Als je daarmee bezig bent kun je je even losmaken van de zorgen van de dag, mensen raken erdoor ontspannen. Zien mozaïeken is meedoen. Zodoende doen er ook veel mensen mee. Óók mensen die eerst zeggen dat ze er niks aan vinden.”

Ik ben hier nu iedere dag omdat ik graag iets terug wil doen voor Ervaring die Staat. Ze helpen me hier met veel zaken. Dankzij hen heb ik ook weer een huis. Ik hoef dus niet meer naar de nachtopvang. Deze plek is voor mij belangrijk omdat ze me hier accepteren zoals ik ben. Ik raad anderen ook aan hier te komen om waardevolle dagbesteding te vinden. Want waar ik van Waarde ben, kan deze plek ook voor jou van Waarde zijn.

“Ik ben Chester, ik ben van Waarde. Samen met mijn collega’s van de Stadsateliers zijn Wij van Waarde. Ik kom van Curaçao. Vroeger leerde ik er voor timmerman. Daarna was ik vijftien jaar machine operator bij Campina in Tilburg. Ik ben ook chef-kok geweest en was assistent-manager bij hetzelfde restaurant/bedrijf. Via mijn zoon leerde ik Ervaring die Staat kennen. Ik was destijds dakloos en sliep in de nachtopvang. Elke dag om acht uur ’s morgens moest ik naar buiten. Ik wilde niet de hele dag buiten blijven. Daarom ging ik dagelijks hierheen om mijn dagen waardevol te vullen. Ik ben van Waarde omdat ik veel kan. Ik kan fietsen repareren en schilderen. Ik kook graag en ik maak schoon. Ik hou de stichting en de stadsateliers mede draaiende. Noem mij een manusje-van-alles.”

Ik ben hier nu iedere dag omdat ik graag iets terug wil doen voor Ervaring die Staat. Ze helpen me hier met veel zaken.

Dankzij hen heb ik ook weer een huis. Ik hoef dus niet meer naar de nachtopvang. Deze plek is voor mij belangrijk omdat ze me hier accepteren zoals ik ben. Ik raad anderen ook aan hier te komen om waardevolle dagbesteding te vinden.

Want waar ik van Waarde ben, kan deze plek ook voor jou van Waarde zijn.

Iedereen doet ertoe. Jij bent van waarde. Ik ben van waarde. Wij zijn van waarde.